Kurzy fotografovania vedené profesionálnym fotografom | Online kurzy fotenia | Fotografické kurzy pre začiatočníkov aj pokročilých | Fotenie nás baví

Kurzy fotografie pre maklérov, Kurzy zrkadlovky a bezzrkadlovky, Fotenie prírody, architektúry, detí, ...

Online Fotokurzy - profesionálne kurzy fotografovania cez internet

Fotokurzy v malých skupinách a Online Fotokurzy - profesionálne kurzy fotografovania

Recenzia CANON R6 mark II

Recenzia CANON R6 mark II

CANON R6 mark II –  digitálna FF bezzrkadlovka

Model CANON R6 mark II je už druhá generácia úspešnej full-frame bezzrkadlovky do Canonu. Rada R6 je nepriamo nástupcom rady 6D. Mal som možnosť testovať Canon 6D mark I spolu s objektívom 50mm 1.8 STM.

CANON R6 mark II som testoval s objektívom 50mm 1.8 STM vo verzii s bajonetom RF. Recenziu Canonu 6D nájdete na tomto linku – https://www.fotenienasbavi.sk/recenzia-canon-6d/

Telo fotoaparátu je výborne sprácované, grip je dobre tvarovaný, držanie a ovládanie fotoaparátu je pohodlné. Ovládanie je „klasické Canonovské“, prechod z iného modelu od tejto značky by mal byť bezproblémový. Ako užívateľ Sony som zvyknutý na vypínanie fotoaparátu priamo v rámci spúšte, a to mi na tomto Canone chýbalo nakoľko tento ovládač nie je na ľahko prístupnom mieste.
Celkové spracovanie Canonu R6 mark II je na veľmi dobrej úrovni, bez výstrelkov a zbytočností. Vysoký výkon fotoaparátu je v danej kategórii už určitý štandart. V rovnakej kategórii sa nachádzajú aktuálne 10/2024 napr. Sony A7iv, Nikon Z6iii, Panasonic S5 II.

Pri bežnom fotografovaní a správnom nastavení Vás fotoaparát nebude brzdiť tak ako aj väčšinu náročných profesionálov. Ako svadobný kameraman sa často stretávam s tým, že kolega fotograf ma práve Canon R6 mark I alebo II. Fotoaparát ponúka už bežne rozšírené ostrenie na tvár a oko, ktoré funguje veľmi dobre tak ako tracking (sledovanie objektu s možnosťou rozpoznania objektu). Celkovo by som tento fotoaparát odporučil hlavne pokročilejším fotografom, ktorí využijú vysoký potenciál. Zároveň je tento fotoaparát vhodný aj na tvormu videa, a to na profesionálnej úrovni. Menu fotoaparátu ponúka množstvo nastavení skoro bez obmedzenia. Prispôsobenie fotoaparátu potrebám fotografa v spojení s vhodným objektívom je bezproblémové. Pre maximálne využitie potenciálu je potrebné siahnuť po kvalitných objektívoch. Rozlíšenie snímača je 24 megapixelov a čip je stabilizovaný.

S fotoaparátom sa mi fotografovalo veľmi dobre. Po nastavení mojich preferencií vrátane uloženia nastavení do C1 (memory) fotoaparát presne robil čo mal, a to s rýchlou odozvou.

Spolu s telom som mal na krátkom teste aj objektív Canon RF 50mm f/1.8 STM. Tento objektív je jeden z najlacnejších vysoko svetelných objektívov s bajonetom RF. Objektív je možné použiť aj na tele s čipom APS-C, je potrebné počítať s orezom (crop) cca na 75-80mm. Tento objektív vrelo odporúčam ako vstupnú bránu do sveta vysokej svetelnosti. Objektív žiaľ ponúka zastaralé ostrenie STM. Ostrenie je relatívne hlučné a objektív je dosť pomalý a aj nepresný, čo ma prekvapilo. S týmto objektívom nie je možné využiť na plno potenciál aického ostrenia (AF). Na druhej strane tento objektív milo prekvapí príjemným bokehom a vynikajúcou ostrosťou už na clone F1.8. Vďaka optickým vlastnostiam a nízkej cene má tento objektív vynikajúci pomer cena/výkon. Predči oveľa drahšie sklá od Canonu. Objektív je vhodný na reportáž, street, produktovú fotografiu tak ako aj portrét. Každý a nie len začínajúci fotograf by mal prejsť ohniskom 50mm pri svetelnosti aspoň F1.8.

Čo sa mi páči
Váha fotoaparátu a celkové spracovanie vrátane slotu na 2 SD karty.

Čo mi chýba
Displej je možné vyklápať len pri otočení na bok tak, ako je to aj u konkurencie. Preferoval by som rovnaký mechanizmus ako má Sony A7RV.

Cena
Cena v danej kategórie je priemerná.

Alternatíva
Sony a7iv, Nikon Z6iii, panasonic S5 II

Záverečné hodnotenie v jednej vete
Canon R6 mark II je plnohodnotný profesionálny fotoaparát tak ako aj video kamera pre náročných hybridných tvorcov. Pre maximálne využitie potenciálu je potrebné siahnuť po profesionálych objektívoch…

Pokiaľ sa rozhodnete pre tento fotoaparát, aj vďake tejto recenzii, bude Vás zaujímať aj to, ako z fotoaparátu dostať maximu. Odporúčam online kurz https://www.fotenienasbavi.sk/nastavujeme-canon-r6-mark-2-na-maximum/

Dobré svetlo prajem
Marek