Kurzy fotografovania vedené profesionálnym fotografom | Online kurzy fotenia | Fotografické kurzy pre začiatočníkov aj pokročilých | Fotenie nás baví

Kurzy fotografie pre maklérov, Kurzy zrkadlovky a bezzrkadlovky, Fotenie prírody, architektúry, detí, ...

Online Fotokurzy - profesionálne kurzy fotografovania cez internet

Fotokurzy v malých skupinách a Online Fotokurzy - profesionálne kurzy fotografovania

Začíname s novým fotoaparátom

Nový článok Začíname s novým fotoaparátom je určený hlavne pre začínajúcich fotografov, ktorí fotia zatiaľ len mobilom a prechádzajú na fotoaparát, alebo už majú nový fotoaparát a začínajú s ním.

Fotografovanie s fotoaparátom je určite iné. Mobil slúži na desiatky rôznych vecí, digitálny fotoaparát len na fotografovanie, čo je primárna funkcia a tiež na natáčanie videa. Niektoré fotoaparáty majú hlavnú funkciu video režim. Sú určené hlavne na vlogovanie ako napr. Sony ZV-E10, Nikon Z30 a iné, často nemajú hľadáčik. Ten je dôležitý pri fotografovaní na ostrom slnku, nakoľko displej je nečitateľný. Pokiaľ ešte len plánujte kúpu nového fotoaparátu, prečítajte si článok Vyberáme prvý fotoaparát pre začiatočníka. Recenziu na najobľúbenejšiu digitálnu bezzrkadlovku NIKON Z50 u účastníkov kutzov fotografovania nájdete TU.

Začíname s novým fotoaparátom

Čo odporúčam ako skúsený lektor a fotograf začiatočníkom?

Z návodu sa môžete dozvedieť všetko, ale nedozviete sa ako skombinovať nastavenia v rôznych situáciách pre dosiahnutie čo najlepšieho výsledku. Dnešné už aj začiatočnícke fotoaparáty ponúkajú veľké množstvo nastavení a niektoré je potrebné zmeniť a nenechať na pôvodnom nastavení. Je to dôležité aj pre využitie potenciálu fotoaparátu. Ešte dôležitejšie je vzdelávanie. Pokiaľ fotograf nevie čo je expozičný trojuholník a súvislosti v rámci neho, korekcia expozície, nepretržité a jednorázové automatické ostrenie, tretinová kompozícia a zlatý rez atď. nikam sa nepohne. Bez základných vedomostí sa samozrejme fotiť dá, ale bude tomu stále niečo chýbať. Fotograf, ktorý ovláda najnevyhnutnejšie základy fotografuje inak a na fotkách to bude skôr, alebo neskôr badateľné. Bude fotiť cielene s jasným zámerom.

fotograf

Ako fotiť?

Fotoaparát sa v plno automatickom režime vie nastaviť úplne sám, zároveň nevie akú má predstavu fotograf. Je to skvelá pomôcka na začiatok, ale fotograf s presným zámerom a potrebnými vedomosťami určite nebude fotografovať v plno automatickom režime, kde je často skoro nemožné vstúpiť do nastavenia a upraviť ho podľa potreby. Napriek tomu odporúčam počas vzdelávania (začiatky) fotiť v tomto režime a sústrediť sa 100 % na kompozíciu, a to hlavne tretinovú. Je to najdôležitejší krok. Fotoaparát Vám s kompozíciou nepomôže vôbec, a zároveň každá fotografia má nejakú kompozíciu. Je to presný opak expozície, kde sa vie fotoaparát nastaviť úplne sám. Kompozíciu je potrebné dostať „do oka“ a to Vám už ostane, je jedno čím budete fotografovať ďalej. Počas študovania sa zamerajte hlavne na expozičný trojuholník. Ten sa skladá z troch veličín, clona, expozičný čas a ISO. Zamerajte sa hlavne na súvislosti, ako sa veličiny medzi sebou ovplyvňujú a zároveň ovplyvňujú aj výslednú fotografiu. Pokiaľ chcete urýchliť túto cestu vzdelávania, odporúčam jeden z mojich kurzov pre začiatočníkov. Pokiaľ sa rozhodnete len pre online formu vzdelávania v pohodlí domova odporúčam online kurz ZÁKLADY FOTOGRAFOVANIA. Pokiaľ preferujete individuálny kurz pod vedením skúseného lektora a hlavne fotografa, odporúčam kurz FOTOGRAFOM ZA 2 DNI.

 

Prajem dobré svetlo

Marek

kurz fotenia